söndag 24 april 2016

5 i topp

Efter två veckor i Santiago och framförallt Valparaiso kommer här ett gäng top 5-listor som ni kan ha användning för på era framtida resor hit!

Top 5 aktiviteter

1. Utforska Valparaisos gator och gränder till fots. Titta på alla färgglada hus och beskåda utsikten. Valparaiso består av 43 kullar så det finns alltid utsikt. 


2. Tour for tips. "Wally" guidar turer i både Valparaiso och Santiago. Bra tidsfördriv och trevligt sätt att lära sig mer om städerna och dess historia. På slutet får man en liten drink och betalar sedan vad man vill. 


3. Vandra upp för San Cristobal. Fin promenad upp på det gröna berget i Santiago. På toppen står Maria och håller koll på staden.


4. Åka båt i Valparaisos hamn. Vi fick komma riktigt nära sjölejonen som låg och slappade i solskenet. En karismatisk guide berättade om hamnstadens historia. På grund av vår bristande spanska var det dock svårt att hänga med. 


5. Bara vara. Dricka kaffe, läsa bok, äta jordnötter, ta en öl på terassen. Top 5 empanadas
Det är svårt att inte äta empanadas här!

1. Ceviche-empanadan på Bar tel tio, ett tapasställe som inte hade någon som helst röd tråd förutom att rätterna var i tapasstorlek. Men maten var god och ceviche-empanadan oväntat fantastisk.


2. Empanada express - vegetarisk empanada med chili. Hål i väggen-restaurang med över 80 sorters empanadas. Vi bad om extra chili på andra empanadan. Mums


3. Klassisk Pino-empanada på Zunino. Ett ställe som serverat empanadas sen början av 1900-talet. Här fanns två sorter att välja på. Ost, och Pino som är en röra med kött. Här var den inte friterad som alla andra vi ätit. Genuin känsla och mycket historia i väggarna. 


4. Ostempanada på marknaden på Avenida Argentina. Liten empanadavagn, bara ost inget annat. Varm, krispig, mättande.


5. Vegetarisk från litet ställe med okänt namn i grannstaden Vina del Mar. Trevligt med majs, fint inslagen så att vi kunde ta med den till parken. Lite salt och smak hade varit ett stort plus.Top 5 ceviche

1. Bar tel tios ceviche-empanada. Läs nummer ett i listan ovan.


2. Bar tel tios ceviche-empanada. Så god att vi gick dit igen.

3. Carpe diem. Ceviche-empanada igen. En överraskning då vi inte visste att vi beställt empanadas. Eftersom vi ätit det till lunch ville vi gärna ha nåt annat. Tur att den var god.


4. Marisqueria don Vittorio. Christian såg att matTV-profilen Antony Bourdain varit där så vi var tvungna att gå in. Fisken i Cevichen var finfördelad i små små remsor och låg på en bädd av isberg och riven morot. Slipper gärna äta den igen. 


5. Blev ingen nummer fem. Vi får ta igen det.


Top 5 väggar

1. 

2. 

3.

4. 

5. 


Top 5 funiculars

Funiculars (eller Ascensor som det också heter på spanska) är en fantastisk liten uppfinning som vi i Sverige brukar kalla bergbana.
Alla har väl åkt den på skansen och de som inte gjort det har säkert haft full skidmundering på sig och åkt den i Åre.
Man åker alltså uppför eller nedför en backe i  en liten vagn istället för att gå upp för en massa trappor.
När man själv åker upp så åker en annan vagn ner och fungerar som motvikt, helt fantastiskt alltså.

1. Ascensor Reina Victoria. Perfekt på väg hem med trötta ben. Tog oss upp till "vårt" berg och var väldigt billig (ca 1,5sek). Även Valparaisos äldsta.


2. Ascensor Artilleria. Gick upp till fin utsiktsplats.


3. Ascensor concepcion. Lång och bra när vi varit på mataffären.


4. Funicularen från berget San Cristobal i Santiago. Första vi åkte, lite turistig. 


5. Ascensor Polanco. Först var det spännande när vi fick gå in i en lång mörk tunnel. Men i slutet av tunneln visade det sig vara en vanlig hiss. Besikelse!


Hissvärd verkar för övrigt inte vara ett jätteroligt jobb. 
 

Top 5  mindre bra matupplevelser

1. Brännhet soppa med hackat från havet. Soppa som följde Cevichen nr 4 i listan ovan. Så brännhet att både tunga och läpp skållades. Innehöll säkert 50 musslor och sedan något oidentifierbart hackat havsdjur. Svårätet även om soppan i sig var okej.

Vad är detta??

2. Completas. Korv med bröd Chile style. Vi hade nog förväntat oss en god korv men det var tyvärr som en vanlig hot dog. Ovanpå det ett par dl majonnäs i en läskig konsistens. Tomat och avokado som är så gott lyckades tyvärr inte rädda upp rätten. Finns ingen bild men ni har väl sett en korv med bröd förut. 

3. Chorillana. Något av en chilensk nationalrätt. Vi gick till en restaurang som är känd för sin Chorillana och som enbart serverar just det. Chorillana består av ett berg av pommes frites som sedan täckts med lök (ev stekt, ganska blöt iallafall) och köttbitar. Vi åt köttet och pommes friten utmed kanten, sedan återstod bara en fuktig massa av grönskimrande potatisstavar. Ingen höjdare men roligt att testa. 


4. Papas fritas y chuletas. Snabb lunch på torget innan vi skulle på guidad tur. Kycklingen var tydligen slut så vi fick kotletter. Och så pommes, hur mycket pommes kan ett folk äta?


5. Absurt stor bit grisben på restaurang vi läst om i Lonely planet. Under gömde sig lite potatismos. Vi smet åt hunden en bit av fettet. Han tackade vänligt nej och gick till nästa bord. Top 5 katter

1. Restaurangkatten på El Peral som underhöll under lunchen


2. Hostelkatten på Hostal placa de Armas i Santiago. 

Kattlåda with a view

3. Väggkatt


4. Hisskatt som hängde utanför asencor polanco


5. Väggkatt
Så, nu har ni koll! Nu åker vi vidare och testar nåt nytt. 

3 kommentarer:

  1. Tack för alla tips, vilka upplevelser, vissa matupplevelser är man tacksam att bli förvarnad om. Kram

    SvaraRadera
  2. Vad roligt med ett nytt blogginlägg! Nu vet jag vad vi ska hitta på när vi har vägarna förbi... Jag tycker det påminner lite om Lissabon med alla skojiga hissar och färgglada väggmålningar. Och visst är det min ryggsäck jag ser på sista bilden? Fint att den får komma ut på äventyr! ��Kramar

    SvaraRadera