onsdag 16 mars 2016

Fem påfåglar är fler än fyra elefanter

Jag hade tänkt skriva att jag i skrivande stund ligger här......men det gör jag inte för nu är det becksvart ute i den regntunga luften. Imorse däremot, efter frukost, låg jag i den här hängmattan och hade det bra. För att få det ännu bättre gick jag över och lade mig i Christians hängmatta som inte pallade tyngden, så vi dundrade rätt ner i cementen. Som tur är var det ett fjuttigt fall på ca 20 cm så inga nya blåmärken uppstod, vår värd Podi fick hänga upp den trasiga igen och vi bytte tillbaka till den starkare hängmattan på bilden. 

För övrigt ser frukostvyn ut såhär numera. Frukt och hav har bytts ut mot egghoppers och berg. Vi lämnade sydkusten i söndags och gjorde ett stopp i Uda Walawe (eller Uddevalla som vi kallar det, alla fattar ändå) för att åka på safari i nationalparken. Vi hade planerat två nätter där men fick veta att det inte finns mycket mer än just safari att se så det fick bli ett snabbt stopp. Vi spenderade tre, fyra timmar på ett par varma bussar. Bussarna är trånga, tutar mycket och spelar hög musik men är väldigt billiga och går hela tiden så det går smidigt. 

Vi trängdes med en hel skola på en buss. 

Vår löprunda dagen innan safaridagen var nästan lika innehållsrik som själva safarit. Många färgglada fåglar och barn som alla vill hälsa och veta vad vi heter. En stor irriterad orm rasslade i vägkanten och när vi skulle kolla vad som orsakat en bilkö fick vi se en stor elefant som betade vid vägkanten. Lankeserna hade stannat för att titta, fota och mata den med majs. 17:58 kom vi fram till elefantbarnhemmet där de skulle mata de små kl.18 så vi kom springande samtidigt som ungarna sprang mot nappflaskorna (som snarare var en stor slang med tratt). Mycket lyckat!

Safarijeepen avgick tidigt morgonen därpå. 05:30 skulle vi vara utanför grinden, 05:26 flög vi upp ur sängen på grund av en blyg väckarklocka och gjorde oss redo i blixtens hastighet. En kvart senare, när även chauffören gjort sig redo, åkte vi mot nationalparken. Vi delade jeepen med ett ryskt par och två unga svenskor. Ryssarna skulle turas om att fota varenda himla fågel vi passerade så det blev väldigt många stopp eftersom parken kryllade av påfåglar. Svenskorna däremot tröttnade på djuren och riktade istället fokus på sina mobiler. 

Först var det lite glest, mest fåglar och vattenbufflar, men sen dök det upp stora ödlor, ett träd fullt av apor, någon slags bock, vildsvin och massor av elefanter så vi var nöjda ändå. 

Efter safari var det dags för frukost, men när det visade sig att vi skulle vara tvungna att vänta en timme på den utlovade frukosten (klockan var runt halv elva vid det laget) så checkade vi ut och tog första bästa ställe på stan. Där fick vi vår dittills bästa rice and curry för 8kr per person. Ett par bussresor till, och nu befinner vi oss i bergsbyn Ella. Här bor vi på ett väldigt trevligt guest house, och har det lite lyxigt med både varmvatten och toalettdörr som går att stänga. Första dagen gick vi upp på Adam's peak, det nästa högsta berget.Little Adam's peak

 Igår tog vi oss an det högsta; Ella rock. Svettiga och varma begav vi oss sen till ett vattenfall och tog en dusch innan himlen öppnade sig och bjöd på en till. Genomblöta tog vi bussen tillbaka till staden, där det som vanligt var strömavbrott och åt ännu en rice and curry i skenet av ett litet litet stearinljus. 

Skönt att svalka fötterna på väg upp

På toppen av Ella rock
/Sofie

3 kommentarer:

 1. Låter fullkomligt fantastiskt.
  Kram g.

  SvaraRadera
 2. Vad härligt och häftigt ni verkar ha det och fint att vi får dela era upplevelser. Här hemma spanar vi efter de välbekanta men trevliga vårtecknen.

  SvaraRadera
 3. Så kul att få läsa om era äventyr!!! Vill också vara där!!!

  SvaraRadera